DIY zelf kaarsen maken
Om een fijne geur in ons huis te creëren gebruiken wij de diffuser maar in de wintermaanden vind ik het branden van een kaarsje ook gewoon gezellig staan maar toen ik erachter kwam hoeveel chemische stoffen hier eigenlijk in zitten ben ik gaan kijken naar natuurlijke materialen.
Kaarsen van natuurlijke materialen zijn veel gezonder én fijner voor je huis. Maar hoe kom je aan zo’n kaars? Je kunt ze kopen, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker! Ik leg je uit hoe je zelf heel gemakkelijk een kaars van natuurlijke materialen maakt.
Daarnaast is het niet alleen beter voor je eigen gezondheid, ook voor je huis is het veel prettiger om natuurlijke kaarsen te branden aangezien ze voor maar liefst 90% minder roetaanslag zorgen.
Hoe maak je, je eigen kaars?
Ingrediënten:
- 100 gram bijenwas (bij plaatselijke imker bijv.)
- 30 druppels essentiële olie die het najaar inluiden zoals orange met thieves of bijv. de christmas spirit maar lavendel en stress away kan ook heerlijk zijn.
Benodigdheden:
- Pan om de bijenwas te smelten
- Lont
- Paar knijpers
- Potlood
- Potje voor de kaars (minimaal 120 ml)
Werkwijze:
Neem de hoeveelheid bijenwas die je nodig hebt en smelt de was in de glazen pot of maatbeker die je in een pan met heet water op laag vuur zet = ‘au bain marie’.
Voordat je de bijenwas gaat smelten kan je het beste je pot of maatbeker invetten met een draagolie zoals V-6, dan kan je na het gieten de bijenwasresten zo uit je pot vegen.
Zorg dat het glaasje of potje waarin je de kaars gaat gieten goed schoon is.
Werkwijze:
Zet de potjes in een warme oven op 50 graden zodat ze handwarm worden.
Doordat je de potjes warm maakt voor het gieten zal de bijenwas geleidelijker afkoelen en ontstaan er minder snel luchtbellen in de was en krijg je een mooier resultaat.
Als de was bijna geheel gesmolten is haal je de potjes/glaasjes uit de oven en plaatst de lont. Gebruik je gewone kaarsenlont voor bijenwaskaarsen plak die dan met een stukje plakband of een lijmpistool vast onderin het potje, en wikkel de bovenkant om een potlood of een satéstokje. Hierdoor blijft de lont mooi recht tijdens het gieten.
Als de was geheel gesmolten is haal dan de maatbeker/pot uit het water en voeg de etherische olie toe. Het geheel even goed doorroeren met een glazen roerstaafje.
Giet nu de was voorzichtig en langzaam in je vorm zodat je een solide kaars krijgt zonder luchtbellen. Laat de was afkoelen en stollen. Na ongeveer 8 uur is de kaars compleet uitgehard.
Knip dan de lont af tot ongeveer ½ centimeter boven het kaarsvet. Dan brandt de kaars het beste.
Je hebt ongeveer anderhalf keer de hoeveelheid bijenwas nodig van de maat van het potje waarin de je de kaars gaat gieten.